• Skolas direktore: Lai sekmētu vakcināciju, nepieciešami pozitīvi vēstījumi divās valodās

     

    Skolas direktore: Lai sekmētu vakcināciju, nepieciešami pozitīvi vēstījumi divās valodās

    Sekmējot pedagogu un citu nozaru pārstāvju gatavību vakcinēties, jāņem vērā, arī dažādu sabiedrības grupu nacionālās īpatnības un valoda, kādā cilvēki komunicē ikdienā un ģimenē, uzskata Rīgas 40. vidusskolas direktore Jeļena Vediščeva. Viņa atzīmē, ka skolās strādā ne tikai pedagogi, bet arī tehniskie darbinieki, un cilvēku latviešu valodas prasmes, kā arī medijpratības līmenis mēdz būt ļoti atšķirīgs. Lai motivētu pēc iespējas lielāku skaitu skolu darbinieku vakcinēties, informācija un ekspertu viedokļi jāizplata arī krievu valodā.

    Nacionālās komunikācijas īpatnības

    Ja vēlamies, lai pēc iespējas vairāk pedagogu un skolu darbinieku vakcinējas, jāpievērš uzmanība arī mazākumtautību skolām un jāņem vērā nacionālās īpatnības. Slāvu cilvēki, kad jautājums skar viņus personīgi, var būt ļoti noslēgti un ne vienmēr būs gatavi dalīties ar citiem savās patiesajās domās un izjūtās. Viņi drīzāk pieņems lēmumu runāt un darīt, kā vairākums tautiešu. Turklāt, viltus ziņas, ar kurām pārpludināts krievvalodīgais internets, ir sajaukušas prātus lielai cilvēku daļai. Lai situāciju vērstu par labu, nepieciešami ne tikai valstsvīru un politiķu viedokļi, bet arī argumentēti ekspertu viedokļi un pārdomātas sociālās kampaņas ar kvalitatīvu un nepārprotamu tulkojumu.

    Katrai paaudzei savi elki

    Diemžēl, liela daļa ārstu un infektologu lielākoties komunicē latviešu valodā un, attiecīgi, latviski raidošajos TV un radio kanālos. Cilvēkus, kuri ikdienā lieto krievu valodu, ir daudz vieglāk pakļaut viltus ziņām. Lai mudinātu ieklausīties un vakcinēties, jāpārdomā, kādas personības ir vakcinācijas vēstneši, proti, katrai tautībai vai sabiedrības grupai būtu jāpiemeklē tās personības, kas ir viņu elki vai viedokļu līderi. Pavisam nesen 11. un 12. klasei organizējām tiešsaistes sarunu ar mūsu absolventu, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra zinātnisko asistentu Ņikitu Zrelovu. Jauniešiem patika šāds formāts, jo ar viņiem tikās jauns cilvēks, kurš mācījies šajā pašā skolā, un uzrunāja viņus uzskatāmā, aizraujošā, interesantā un saprotamā veidā.

    Atpazīstami un tautā mīlēti viedokļu līderi

    Manuprāt, arī pedagogu informēšanai jāizvēlas atbilstoši viedokļu līderi. Cilvēki nereti ieklausās jaunības elkos - aktieros un mūziķos. Tādi viedokļu līderi varētu būt, piemēram, Jakovs Rafalsons vai Ivars Kalniņš. Atpazīstamas un sabiedrībā mīlētas personas mudinās ieklausīties. Turklāt, pedagogus var uzrunāt ne tikai infektologi, bet arī citu nozaru ārsti - mazākumtautību vidū plaši pazīstams ir, piemēram, kardiologs Andrejs Ērglis vai gastroenterologs Hosams Abu Meri.

    Iespēja pārrunāt vakcināciju šaurā lokā

    Runājot par dažādiem vebināriem vai jautājumu un atbilžu sesijām, jāņem vērā, ka ne visi cilvēki ir gatavi uzdot sev interesējošos jautājumus skaļi un publiski, tāpēc skolā rīkojam skaidrojošās sarunas nelielās grupās. Šaurākā lokā cilvēki nereti ir gatavi atvērties un jautāt, dalīties pārdomās un šaubās. Iespēju robežās var piesaistīt arī ekspertus. Saprotams, ka medicīnas darbinieki šajā laikā ir ļoti noslogoti, tomēr, visi apzinās situācijas nopietnību un, rūpīgi plānojot, ir iespējams atrast laiku sarunai.

    Pedagogi ir gatavi klausīties

    Pedagogi ir racionāli domājoši cilvēki, un viņi ir gatavi klausīties. Nepieciešams tikai kāds, kurš ir gatavs ar viņiem runāt. Skolotāji ir noraizējušies par to, vai vakcīna ir pietiekami droša, par iespējamām blaknēm, par iespējamo ietekmi uz ģenētiku u.tml. Kopējā satraukumā mēdz piemirsties, ka vairākiem plaši reklamētajiem pretsāpju līdzekļiem, ko lietojam ikdienā, ir daudz un dažādas blaknes. Turklāt, ja papētām, kas rakstīts Valsts Zāļu aģentūras tīmekļa vietnē, redzam, ka ikvienam medikamentam ir vairāk vai mazāk blakusparādību. Lai palīdzētu iepazīt vakcīnu darbību, nepieciešami ekspertu viedokļi. Primārais noteikti būtu vēršanās pie sava ģimenes ārsta. Taču, lai uzdotu savam ārstam jautājumus, vajadzīga arī plaši pieejama, ticama un argumentēta informācija.

    Autore: Rīgas 40. vidusskolas direktore Jeļena Vediščeva.


  • Tevi varētu interesēt arī

    No comments:

    Post a Comment

www.izglitibasbiedriba.lv. Powered by Blogger.